lauantai 27. joulukuuta 2014

Joulumieltä TAYSiin



Reilu viisikymmentä Facebookin yhdistämää pirkanmaalaista kotiompelijaa. Yhdeksäntoista suomalaista yritystä. Yhden koulun käsityöluokka. Kilometreittäin lankaa, sadoittain neppareita, mittaamaton määrä hyvää mieltä ja ompelemisen iloa. Kahdeksansataakaksitoista vaatekappaletta. Näistä aineksista syntyi tempaus, joka tuottaa iloa ja hyvää mieltä kymmenille, jopa sadoille ihmisille vielä pitkän aikaa.


Ompeluryhmässä heräsi keväällä keskustelua siitä, miten huono Taysin LO5-osaston ja vastasyntyneiden teho-osaston vaatetilanne oli. Liian pieniä tai liian isoja, kuluneita, jopa rikkinäisiä vaatteita. Hoitajan tai äidin piti miettiä, viitsiikö vaihtaa vähän puklussa oleva body puhtaaseen, koska vaatteita ei yksinkertaisesti meinannut olla. Monet toivat sairaalaan omia vaatteitaan ja merkkasivat ne maalarinteipillä. Miten ihana olisikaan pukea vauvat kauniisiin vaatteisiin! Yksin pikkupotilaiden vaatettaminen tuntui mahdottomalta urakalta. Jos sinne ompelisi muutaman vaatteen porukalla? Löytyyhän tuolta kangashyllyltä materiaalia, mistä ommella. Jos nyt muutaman kymmenen taisi tehtyä. Lähtisikö joku mukaan?


Siitä se ajatus sitten lähti.


Yksi ryhmäläinen tiedusteli Taysin tilannetta: millaisille vaatteille olisi eniten tarvetta? Toinen laittoi pystyyn Facebook-tapahtuman tiedotukseen ja yhteydenpitoon osallistujien kesken. Kolmas loi ketjuja, joihin laitettaisiin kuvia valmiista vaatteista, hyvistä kaavoista ja lahjoituksista. Neljäs, viides ja vielä kymmeneskin kysyivät tahoiltaan lahjoituksia: kankaita, neppareita, sidontanauhaa, resoria, sapluunapaperia… Omat varastot kaivettiin ja pienet tilkut ja marinoidut aarteet silputtiin bodeiksi, housuiksi, pipoiksi ja muiksi vaatteiksi ja peitoiksi. Yhtäkkiä meitä olikin useampi kymmenen ompelijaa, ja projekti lähti käyntiin.


Aloitimme Tays-keräyksen pikkuhiljaa, ja pian kuvaketju alkoi täyttyä ihanampaakin ihanammista pienistä vaatteista ja pipoista. Yritysten avokätisyys yllätti: kankaita ja tarvikkeita tuli huikeat määrät, ja pian huomasimme, että tästä ei tulekaan mikään ihan pieni tempaus. Deadlinen venyivät, jotta joka ikinen vaate saataisiin ommeltua valmiiksi. Muutamaan kertaan kokoonnuttiin Nokian koululle ompelemaan, nepittämään ja painamaan kangasväreillä Taysin logoa vaatteisiin. Parhaimmillaan yli 30 naista ompeli yhdessä: osa leikkasi kankaita, toiset saksivat resorisoiroa, seuraavat saumuroivat, kanttasivat ja nepittivät, ja linjan päässä vaatteeseen painettiin Tays-logo ja lopulta vaate silitettiin. Valmista tuli, ja vauhdilla!


Suurin osa vaatteista ommeltiin kotona. Jos jollain uhkasi jäädä jokin vaate kesken, toinen ompelija otti kopin ja teki vaatteen loppuun. Kuva valmiista vaatteesta julkaistiin Facebookin tapahtumassa, kaavoja jaettiin netissä ja piirrettiin kahvireissulla. Ryhmähenki ja yhdessä tekemisen meininki toivat hyvän tekemiseen aivan oman lisänsä. Osa ompeli monta kymmentä vaatetta, ja osa tsemppasi ja kantoi lahjoituskankaita ja valmiita vaatteita paikasta, jopa kunnasta toiseen ja nepitti muutaman bodyn. Joka ikisen panos on arvokas ja tarpeen, ja lopputulos on ollut kaiken sen vaivan arvoinen.


Puoli vuotta kestänyt keräys huipentui 22.12. kun luovutimme kerätyt vaatteet Taysin lastenosasto 5:lle ja VTO:lle. Lopputulos oli käsittämätön. Yhdessä saimme aikaan 5 unimekkoa, 17 haalaria ja potkupukua, 18 paria neulottuja sukkia, 25 kapaloa ja toukkapussia, 40 paitaa, 42 paria tumppuja, 51 nuppupeittoa, 152 bodya, 214 pipoa ja 248 housut. Yhteensä siis 812 vaatetta ko’issa 40-56 cm! Pipot ja nuppupeitot saavat uuden kodin vauvan luota, mutta muut vaatteet jäävät osastolle käyttöön. Vaate mikä vaate, moni voi ajatella, mutta se on uskomaton tunne, kun saa pukea oman lapsensa pirteään ja kauniiseen, siistiin ja ehjään vaatteeseen joka miellyttää pukijan silmää ja pienen potilaan ihoa. Kotiin saadut pipot ja nuppupeitot kulkevat kalliina muistona sairaala-ajasta. Jokainen vaate on uniikki, jonkun käsin rakkaudella tehty. Sitä tunnetta ei voi kaupasta ostaa.


Kuvissa esiintyvät vaatteet ovat vain pieni osa valmistuneista vaatteista. Kaikki eivät millään mahtuneet samaan kuvaan!


Jos tekemämme vaatteet voivat ilostuttaa jonkun pikkupotilaan vanhempia surun ja huolen keskellä, tai jos vaate on käytännöllinen, kaunis ja hyvä käyttää, silloin olemme onnistuneet. Sydämellinen kiitos jokaiselle osallistuneelle yritykselle ja kotiompelijalle! Aamulehden jouluaaton numerossa ilmestyneen jutun tempauksestamme voi lukea täällä: Joulumieli saapui Taysiin.


Toivotamme Taysin henkilökunnalle ja pikkupotilaille ihanaa ja lämmintä joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta!

Suurkiitokset tempaukseen osallistuneille yrityksille:
Evelinka
Fabriina
Hämeen ompelu- ja neulekone
Lankamaailma
Metsola
Myllymuksut
Nanu
Nosh
Ompelukonekeskus Koivu
Orneule
Paapii
Pehemiä
Polkkaponi
Pompula
Selia
Tarvike Friman
Tekstiili Fihl
Triteks
Viljamin puoti


http://www.aamulehti.fi/ihmiset/1194949582255/artikkeli/katso+videolta+joulumielta+tehon+vauvojen+vaatteet+ommeltiin+rakkaudella.html